EnteR

Книжно ревю: „Крехар“ на Благой Д. Иванов разкрива чудовищата хора и хората чудовища

Благой Д. Иванов с новата си книга „Крехар“ ни отвежда на мистично приключение в Предбалкана

Едно семейство отива на почивка в изолиран резерват в Предбалкана. Натоварени с багаж и провизии за няколко дни, Любен, Таня и двама им сина – Ясен и Димитър, се надяват на спокойна почивка. Това обаче едва ли би било възможно точно в резервата „Крехар“, около който се носят зловещи легенди. Героите някак изначално изглеждат „…обречени да ходят тъжни до края на живота си“.

Защо ли?

Заради едно чудовище. Макар и не такова, каквото би могло да се предполага.

Отлагах разлистването на романа „Крехар“ на Благой Д. Иванов (изд. Orange books) повече от половин година. Може би умишлено с идеята да премине първоначалната еуфория от него, може би от странното усещане, че ще му дойде времето. И то наистина дойде – в един прохладен неделен ден през август. От тези дни, предразполагащи към потапяне във вълнуващи истории, които имат свойството да те хващат за гушата.

В случая, историята за дракона Жалейка в ловешки резерват „Крехар“ вълнува на много нива – много повече отколкото бихте предположили от анотацията. Освен, че романът ще ви накара да изтръпнете от страх или изумление от скритото в самотното езеро същество, ще ви потопи и в семейна драма, в дълбока емоционална въртележка от погрешно взети решения.

Романът на Благой Д. Иванов ще дръпне не една или две струни в душата на читателя, докато стигне до последната страница. В определен момент си мислех, че знам какво ще се случи, като напрежението и неизвестността кога ще се случи поддържаха динамиката в романа жива. Финалът обаче, роден от безспорно богатото въображение на Благой Д. Иванов и подкрепен с добрите му познания за добре изградени разкази, беше изненада и със сигурност няма да ви остави безразлични.

От друга страна, семейната история на главните герои също не може да остане никого апатичен. Усещах страха на двете момчета Ясен и Димитър, безгласните опити на майка им Таня да промени ситуацията и граничещата с лудост ярост на баща им Любен по нереализираните му желания. Всъщност, героите са представени достатъчно дълбоко, че неминуемо започвах да тръпна за съдбата им. Влизах в мислите и чувствата им, разбирах казаното и неизказаното… Само за да се убедя в нещо, което през цялото време е било пред очите ми. Чудовищата най-често приличат на хора, като обричат невинни да бъдат жертви на собствените си нереализирани желания.

„Крехар“ ми се стори изключително балансиран роман, в който сякаш всичко е точно на мястото си, за да поддържа интереса до края. Частите, отделени от т.нар. научни въведения, са представени умерено и премерено без нито една от тях да натежава или отегчава.

Романът е изключително ценен откъм научна информация и обяснения. Във въведенията към всяка част и от думите на учения Спасимир Николов, ангажиран да разкрие мистерията в резервата „Крехар“, можете да обогатите познанията си за динозаврите и съществата, живели по нашите земи в тяхната ера. Благой Д. Иванов споделя, че „това е най-трудната книга, която е писал“ и в описаните факти, отношението към псевдонауката, изразено от героя му, личи огромното положеното огромно старание. Книгата звучи документално достоверна, така че да убеди напълно читателя в автентичността на историята.

Научна подкрепа на автора са били учени от Природонаучния музей към БАН, а научен консултант е палеонтологът и палеохудожник Владимир Николов . Именно той е сред прототипите за образа на Спасимир Николов. А противно на няколкото вметки в книгата, научните факти не омръзват на читателя.

И както казах в началото на ревюто си, времето за този роман дойде през август – през август се развива и действието в „Крехар“. Чисто съвпадение, но пък приятно.

„Крехар“ е втората книга на Благой Д. Иванов, издавана от изд. Orange Books след жанровия сборник с разкази „Трансформации“ (2018 г.). Той дебютира като автор с книгата „Добрите, лошите и грозните“ – със статии и кино ревюта с акцент върху екранното зрелище и филмовите чудовища, която излиза през 2017 г. Две години по-късно създава комиксовия сборник „Седем градски гряха“ (изд. Ciela) заедно с художника Петър Станимиров. Романът му „Мазето“ (изд. Ciela, 2020 г.) допълва библиографията като романтичен психотрилър с кърваво напрежение и неочаквани обрати. През 2021 г. изненада читателите с детския роман „Плюшеното приключение“ (изд. Ciela), в който две пухкави играчки се отправят на дълго, дръзко и удивително пътуване.