Наука Образование

INSAIT стартира стипендиантска програма EXPLORER за талантливи кандидат-студенти

INSAIT стартира стипендиантска програма EXPLORER за талантливи кандидат-студенти

Нова програма на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет ще осигури четиригодишна стипендия в размер на 72 000 лева на човек за талантливи български студенти. Уникална стипендиантска програма носи името EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch). Целта на програмата е да задържи най-талантливите младежи и да им даде възможността да постигнат световно ниво в областта на информатиката и изкуствения интелект.

Програмата бе  представена Министерски съвет от министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на СУ проф. Георги Вълчев, декана на Факултета по математика и информатика на СУ проф. Мая Стоянова, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT, и изпълнителния директор на Института Борислав Петров, както и представители на водещи български и световни технологични компании.

С над 1 млн. лв. ще бъде осигурена подкрепа на български таланти в областта на математиката и информатиката да се развиват в страната ни и да постигат резултати на световно ниво тук. Финансовите средства по програмата са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи, стана ясно по време на събитието.

“В момента много обещаващи младежи търсят бърза реализация на пазара на труда още в периода на тяхното следване, което ограничава развитието им в сферата на дълбоките технологии. За да изградят следващото поколение технологични лидери, държави като САЩ, Швейцария, Израел и други задържат младите таланти максимално дълго в специални програми в най-силните си университети. Там те трупат както базови знания, като се фокусират върху образованието си, но и ценен опит чрез работата си по приложни проекти и изследвания на световно ниво в дълбоко-технологичната екосистема около университетите. Този тип програми и специалисти играят и ключова роля в развитието на всяка продуктова икономика с огромна добавена стойност“, каза при представянето на новата програма проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT.

Програмата на INSAIT прехвърля моделът за първи път в България и Източна Европа, като съчетава четиригодишната бакалавърска програма по информатика във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет с изследванията на световно ниво в института INSAIT и екосистемата около него. Чрез нея студентите ще бъдат подкрепени със стипендии от 2000 лева на месец за да се фокусират в образованието си, като в същото време работят по проекти в иновативни сфери, като големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и др. Отделно на това програмата EXPLORER включва както платени летни изследователски стажове в INSAIT, така и инженерни стажове в развойните отдели на високо-технологични компании.

Прецедент за България е и моделът на финансиране на програмата – с дарения от индустрията, която осъзнава ключовата нужда за бизнеса от този тип специалисти. Зад EXPLORER застават: фондация “За пример“, основана от ръководството на SiteGround – българската технологична компания е сред най-големите партньори на INSAIT с обща инвестиция на стойност 12 милиона лева, предвидена за развитието на института и работата му; технологичният гигант Amazon Web Services;  Man Group – глобална фирма за управление на активи, движена от технологиите, с над 200-годишна история и над 160 млрд. долара в AuM; Фондацията Лъчезар Цоцорков; LAUNCHub Ventures и LatticeFlow – 2 пъти топ 100 AI компания в света. Общо, те даряват над 1 млн. лева за да могат българските деца да останат в България и да се развиват на световно ниво.

Повече за програмата и процеса по кандидатстване може да намерите тук: https://insait.ai/explorer