Наука

Групата на 32-рата Национална антарктическа експедиция с проф. Христо Пимпирев отпътува от София

Групата на 32-рата Национална антарктическа експедиция с проф. Христо Пимпирев отпътува от София

Още една група на 32-рата Национална антарктическа експедиция отпътува от летище София за Рим и Буенос Айрес. В групата са ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, лекарят д-р Севдалина Михайлова, геолозите доц. д-р Дочо Дочев и доц. д-р Любомир Методиев, които ще реализират научен проект в областта на палеонтологията, Иглика Трифонова и Любов Костова – по научно-образователен проект, и журналистката Мария Чернева. Това съобщи за БТА преди полета, на софийското летище, проф. Христо Пимпирев, ръководителят на експедицията, който е и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

“Имаме сравнително по-дълъг път, докато достигнем до българската антарктическа база “Св. Климент Охридски”, защото от Пунта Аренас ще пътуваме със самолет, нает от Португалската антарктическа програма, до остров Кинг Джордж. Преди това ще сме в Буенос Айрес – два дни, и там ще се съберем с другите участници в експедицията – флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров – началник на Висшето военноморско училище (ВВМУ) “Н. Й. Вапцаров” във Варна, и Кирил Вълчев – генерален директор на Българската телеграфна агенция, които не пътуват днес с нас”, обясни проф. Христо Пимпирев.

Той отбеляза, че се предвижда участниците от тази група на експедицията на 27 и на 28 януари да са Буенос Айрес, на 29 януари да са в Рио Гайегос, на 30 и на 31 януари да са в Пунта Аренас. Всичко това в програмата на пътуването ще зависи от метеорологичните условия и се предвижда на 1 февруари да излетим със самолет и да кацнем в самия ден на остров Кинг Джордж, на чилийската база. “Там, в залива Максуел, вече ще е пристигнал българският научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”, като на него ще са и частите от чилийския самолет, който беше намерен от нашите антарктици. Тези части ще бъдат предадени, за да се види причината за тази самолетна катастрофа. Предполага се, че тези части са от чилийски самолет, защото скоро не е имало друга самолетна катастрофа там. Очаква се на 2 или 3 февруари българският кораб да достигне до базата ни на остров Ливингстън”, обясни проф. Христо Пимпирев.

Той разказа, че сега на българската антарктическа база продължава научната програма и учените работят по своите проекти. Те използват всеки хубав ден, за да съберат проби за изследванията и за получаване на резултати, които да са постижения и за световната наука, подчерта ръководителят на българските антарктически експедиции.

“Когато пристигнем на базата ни, планираме с българския научноизследователски кораб да направим проучвателно плаване до остров Смит, но за съжаление, сега не може да се достигне до него заради лошото време”, каза проф. Пимпирев. Той добави, че до този остров плаването е десет часа и ако времето позволява, и ако се намери подходящ залив, корабът ще акостира и на него ще са алпистите и геолозите. Те ще вземат проби от остров Смит, но всичко това ще зависи от метеорологичните условия, отбеляза отново проф. Христо Пимпирев.

Както БТА писа, първата група на 32-рата Национална антарктическа експедиция замина на 27 декември 2023 г. за Ушуая, Аржентина. Тя пътува с полет отново от терминал 2 на летището в София по маршрута София – Рим – Буенос Айрес – Ушуая.

Втората група от българската антарктическа експедиция замина на 29 декември миналата година от летището в София по маршрута София-Рим-Буенос Айрес-Рио Гайегос-Пунта Аренас. В тази група пътуваха геологът Калин Найденов, електроинженерът Красимир Кръстев, Марина Великова – музиковед, по акустичен проект, логистикът Александър Недялков и двамата известни алпинисти, покорители на връх Еверест – Кирил Досков и доц. д-р Дойчин Боянов.

Третата група участници в 32-рата Национална антарктическа експедиция отпътува от София на 7 януари по маршрута София-Рим-Буенос Айрес-Рио Гайегос-Пунта Аренас-остров Кинг Джордж-остров Ливингстън.

В групата бяха доц. Борис Цанков – консултант по изграждането на ново водопроводно и канализационно трасе в района на Българската антарктическа станция “Св. Климент Охридски”, инж. Олег Василев – логистик, Емил Граничаров – журналист от БТА, Ивайло Янков – готвач, Милчо Дундаков – механик, гл. ас. д-р Ралица Събева – геолог, доц. д-р Тихомир Стефанов – ихтиолог, и инж. Цветан Паров – физик.