Образование Олимпийци

Български ученици спечелиха 6 медала от международния турнир по информатика Info(1)Cup

Български ученици спечелиха 6 медала от международния турнир по информатика Info(1)Cup

Миналата седмица от 9 до 11 февруари онлайн се проведе поредното издание на силния международен турнир по информатика Info(1)Cup. Състезанието е за младежи до 16- годишна възраст  и в него участваха 37 отбора от 14 държави с общо 140 участници. България беше представена от два отбора – част от българския младежки национален отбор и младежкия отбор на Школа А&Б. Българските ученици спечелиха 6 медала – 3 сребърни и 3 бронзови. Турнирът се проведе онлайн с виртуален домакин Румъния.

Българските отбори бяха в следните състави:

  • младежки национален отбор – Симона Христова, Иво Иванов и Серкан Рашид с ръководители Димитър Добрев и Румен Михов
  • младежки отбор на Школа А&Б –  Явор Василев, Николай Вълчанов, Божан Иванов и Фейза-Нур Исмаилова с ръководители Бисерка Йовчева, Цветелина Иванова и Цветелина Петрова.

Сребърните медали са за Иво Иванов, Серкан Рашид и Симона Христов, като на нея не й достигнаха само 5 точки за злато. Бронзовите отличия са за Божан Иванов, Николай Вълчанов и Явор Василев. За Фейза това беше първото сериозно международно състезание и тя се представи достойно.

Състезанието се проведе онлайн, като за българските участници беше организирана „площадка“, според правилата на състезанието в залите на Школа А&Б. Днес, 18.02.2024 г. се състоя церемонията по награждаването.

Всички участващи ученици са възпитаници на Школа А&Б, Като Божан Иванов учи в СУ „Свети Седмочисленици“ от гр. Търговище, а останалите – в ППМГ“Нанчо Попович“, гр. Шумен. Ръководителите на отборите – Димитър Добрев, д-р Цветелина Иванова и Цветелина Петрова са от ШУ „Епископ К. Преславски“ и са преподаватели в Школа А&Б, Румен Михов е студент в Софийския Университет и стажант в INSAIT, а Бисерка Йовчева е ръководител на Школа А&Б.