Наука

Кратерът Маникугън от Космоса (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кратерът Маникугън от Космоса

Обикаляйки на 400 километра над Квебек, Канада, планетата Земя, екипажът на Международната космическа станция Експедиция 59 заснема тази моментна снимка на широката река Сейнт Лорънс и интересното кръглото езеро Маникуаган на 11 април. Вдясно от центъра, пръстеновидното езеро е модерен язовир и е разположено в ерозираните останки от древен кратер, образуван при удар с метеорит, с диаметър 100 километра. Древният кратер е много забележим от орбита и той ни напомня, че Земята е уязвима за космически камъни. Преди повече от 200 милиона години, кратерът Маникуаган вероятно е причинен от удар със скалисто тяло с диаметър около 5 километра. Понастоящем не е известно да съществува астероид, за който да има значителна вероятност да удари Земята през следващия век. Всеки месец Службата за координация на планетарната отбрана на NASA публикува актуализация, включваща най-новите данни за близките преминавания на обекти близо до Земята и други факти за комети и астероиди, които биха могли да представляват потенциална опасност за удар със Земята.

Кратерът Маникугън от Космоса

Manicouagan Impact Crater from Space
Image Credit: NASA, International Space Station Expedition 59

https://apod.nasa.gov/apod/ap240525.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.