Наука

Червено сияние над Полша (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Червено сияние над Полша (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Полярното сияние обикновено не се вижда толкова далеч на юг. Магнитният хаос в огромния активен регион 3664 на Слънцето обаче предизвика повърхностна експлозия, която изпрати избухване от електрони, протони и по-масивни заредени частици в Слънчевата система. Няколко дни по-късно това коронално изхвърляне на маса засегна Земята и предизвика полярни сияния, за които се съобщава необичайно далеч от северния и южния полюс на нашата планета. Безплатното небесно шоу може да не е приключило – в богатият на слънчеви петна регион AR3664 са наблюдавани още коронални изхвърляния на маса, които също могат да повлияят на Земята тази вечер или утре. Тази активна област обаче вече е близо до лимба на Слънцето и скоро няма да се вижда от Земята. На снимката червеното сияния, което сякаш има лъчи е заснето с една 6-секундна експозиция от Рацибош, Полша рано снощи. Приятел на фотографа, който вижда полярно сияние за първи път, се вижда в далечината и също прави снимки на красиво цветното нощно небе.

Червено сияние над Полша (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Red Aurora over Poland
Image Credit & Copyright: Mariusz Durlej

https://apod.nasa.gov/apod/ap240512.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.