Наука

(видео) Визуализация на акреционен диск около черна дупка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как бихме видели ако заобиколим една черна дупка? Ако тя е обградена от въртящ се диск светещ и падащ в нея газ, тогава голямата гравитация на черната дупка би отклонила светлината, излъчвана от диска и той би изглеждал много необичайно. Показаното анимирано видео визуализира това. Видеото започва с вас, наблюдателят, който гледа към черната дупка точно над равнината на акреционния диск. Около центъра ѝ има тънък кръгъл образ на орбиталния диск, който показва положението на фотонната сфера, вътре в която се намира хоризонтът на събитията на черната дупка. Отляво части от голямото основно изображение на диска изглеждат по-ярки, докато се движат към вас. С течение на времето, вие правите една обиколка над черната дупка, скоро поглеждате надолу от върха, след това преминавате през равнината на диска от другата страна, след което се връщате към първоначалната си гледна точка. Акреционният диск обръща изображението няколко пъти по интересен начин, но никога не изглежда плосък. Визуализации като тази са особено актуални днес, тъй като черните дупки се заснемат в безпрецедентни детайли от телескопа Event Horizon.

Visualization: A Black Hole Accretion Disk
Visualization Credit: NASA’s Goddard Space Flight CenterJeremy Schnittman

https://apod.nasa.gov/apod/ap240508.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.