Наука

Завихрената кома на кометата Понс-Брукс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Завихрената кома на кометата Понс-Брукс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ярка комета ще бъде видима по време на пълното слънчево затъмнение през следващия месец. Това много необичайно съвпадение се случва, защото  поради завръщането си във вътрешната част на Слънчевата система, кометата 12P/Понс-Брукс случайно ще бъде само на 25 градуса от Слънцето, по време на видимото от Земята пълно слънчево затъмнение, на 8 април. В момента кометата е точно на ръба на видимостта с невъоръжено око и най-добре се вижда с бинокъл в ранното вечерно небе към съзвездието Риби. Кометата Понс-Брукс, обаче, представлява голям интерес за заснемане с дълбоки кадри, дори сега. Представеното изображение е комбинация от три много специфични цвята, показващи постоянно променящата се йонна опашка на кометата в светло синьо, външната ѝ кома в зелено и подчертава слабият светещ в червено газ, който е около комата и има формата на спирала. Смята се, че тази спирала е причинена от газ, изхвърлен от бавно въртящото се ядро на гигантската комета айсберг. Въпреки че винаги е трудно да се предскаже яркостта на кометите, Понс-Брук е особено податлива на избухвания и това прави още по-трудно да се предвиди колко ярка ще бъде всъщност, когато Луната премине пред Слънцето на 8 април.

Завихрената кома на кометата Понс-Брукс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Comet Pons-Brooks’ Swirling Coma
Image Credit & Copyright: Jan Erik Vallestad

https://apod.nasa.gov/apod/ap240318.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.