Наука

В ядрото на мъглявината Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В ядрото на мъглявината Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се случва в ядрото на мъглявината Кил? Звездите се образуват, умират и оставят впечатляващ гоблен от тъмни прашни нишки. Цялата мъглявина, каталогизирана като NGC 3372, обхваща над 300 светлинни години и се намира на разстояние около 8500 светлинни години от нас в съзвездието Кил. Мъглявината е съставена предимно от водороден газ, който излъчва добре известното червено и оранжево сияние, което се вижда най-вече в центъра на това изключително детайлно изображение. Синьото сияние около краищата се създава основно от следи от светещ кислород. Младите и масивни звезди, разположени в центъра на мъглявината, изхвърлят прах, когато експлодират в свръхнови. Ета от Кил е звездата с най-висока светимост в центъра на мъглявината, и е била една от най-ярките звезди в небето през 1830-те години, но след това избледнява  значително.

В ядрото на мъглявината Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

In the Core of the Carina Nebula
Image Credit & Copyright: Carlos Taylor

https://apod.nasa.gov/apod/ap240205.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.