Наука

(видео) Спътници преминават пред Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(видео) Спътници преминават пред Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Около Юпитер обикалят спътници. Показаното видео изобразява Европа и Йо, две от най-големите луни на Юпитер, пресичащи се пред Голямото червено петно на голямата планета, най-голямата известна система от бури в нашата Слънчева система. Видеото е съставено от изображения, заснети от роботизирания космически кораб “Касини”, докато минава покрай Юпитер през 2000 г. на път към Сатурн. Двата видими спътника са вулканичният Йо в далечината и ледената Европа. В това видео, Европа изглежда изпреварва Йо, което е странно, защото Йо е по-близо до Юпитер и се движи по-бързо. Обяснението е, че движението на бързия космически кораб Касини променя значително местоположението на камерата, докато трае заснемането. В момента Юпитер се посещава от роботизирания космически кораб Juno на NASA, докато Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) на ESA, изстрелян през април, е на път към планетата.

Moons Across Jupiter
Image Credit: NASAESAJPLCassini Imaging TeamSSIProcessing: Kevin M. Gill

https://apod.nasa.gov/apod/ap230613.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.