Наука

Купът от галактики Пандора (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

В тази дълбока мозайка е представен зашеметяващ кадър на купа от галактики Abell 2744, заснет с инструмента NIRCam, на космическия телескоп James Webb. Наричан още купът на Пандора, самият Abell 2744 изглежда като огромно сливане на три различни масивни купа и се намира на разстояние около 3,5 милиарда светлинни години, в съзвездието Скулптор. Доминиран от тъмна материя, мегакупът деформира и изкривява пространство-времето и формира гравитационни лещи за по-отдалечените обекти. По-далечните галактики, от ранната Вселената, изглеждат разтегнати и изкривени като дъги, поради действието на тези гравитационни лещи. Разбира се, отличителните дифракционни ивици маркират звездите на Млечния път, които са на преден план. На изчисленото разстояние до купа Пандора, този космически кадър обхваща около 6 милиона светлинни години. Но не се притеснявайте. Можете да разгледате изкусителния регион в 2-минутна видео обиколка.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Pandora’s Cluster of Galaxies
Image Credit: NASAESACSA, Ivo Labbe (Swinburne), Rachel Bezanson (University of Pittsburgh), Processing: Alyssa Pagan (STScI)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230609.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.