Наука

M94: галактика с двоен пръстен (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M94: галактика с двоен пръстен (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Повечето галактики нямат никакви пръстени от звезди и газ, но защо M94 има два? Първо, спиралната галактика M94 има вътрешен пръстен от новообразувани звезди около ядрото ѝ, което ѝ придава не само необичаен външен вид, но и силно вътрешно сияние. Водеща хипотеза за произхода твърди, че продълговатото образувание от звезди, известно като бар, се върти в M94 и от него е генерирана вълна на звездообразуване в този вътрешен пръстен. Наблюденията също разкриват друг, външен пръстен, който е по-слаб, различен на цвят, незатворен и с относително сложна структура. Какво е причинило този външен пръстен, засега не е известно. Изобразената тук M94 обхваща общо около 45 000 светлинни години, намира се на разстояние около 15 милиона светлинни години от нас и може да се види с малък телескоп, в съзвездието Ловджийски кучета.

M94: галактика с двоен пръстен (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M94: A Double Ring Galaxy
Image Credit & Copyright: Brian Brennan

https://apod.nasa.gov/apod/ap230607.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.