Наука

Да оцветим Вселената (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Да оцветим Вселената

Няма ли да е забавно да оцветим Вселената? Ако мислите така, моля, приемете тази известна астрономическа илюстрация като предварителен опит. Вие, вашите приятели, вашите родители или деца можете да го отпечатате или дори да го оцветите дигитално. Докато оцветявате, може да ви е интересно да научите, че въпреки че тази илюстрация се е появявала на много места през последните 100 години, истинският художник остава неизвестен. Освен това творбата няма прието име. Сещате ли се за някое добро? Илюстрацията, появяваща се за първи път в книга на Камий Фламарион през 1888 г., често се използва, за да покаже, че настоящите концепции на човечеството са податливи на изместване от по-големи истини.

Да оцветим Вселената

Color the Universe
Image Credit: Unknown, possibly C. Flammarion

https://apod.nasa.gov/apod/ap230604.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.