Наука

Юпитер и Венера се сближават над Германия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Юпитер и Венера се сближават над Германия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това е небе, което трябва да се покаже на децата. В началото на този месец двете най-ярки планети в нощното небе, Юпитер и Венера, видимо са се сближили.  Двете планети са били разделени на видимо ъглово отстояние, колкото пълната Луна, в най-близката си точка. Зрелището се случва точно след залеза на Слънцето и е наблюдавано и снимано по цялата планета Земя. Показаното изображение е заснето близо до момента на най-голямо сближаване, от Вилтинген, Германия, и включва астрофотографа, съпругата му и двете им деца. Разбира се, Венера остава много по-близо както до Слънцето, така и до Земята, отколкото Юпитер – близостта между планетите в небето на Земята е само видима. Юпитер и Венера са се разминали и сега изглеждат все по-отдалечени един от друг. Всъщност, ще се появят и други подобни възможности за наблюдение на планетарни сближавания. След няколко месеца, например, Марс и Венера ще изглеждат много близо, точно когато Слънцето залезе.

Юпитер и Венера се сближават над Германия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Jupiter and Venus Converge over Germany
Image Credit & Copyright: Michael Luy (Trier Observatory)

https://apod.nasa.gov/apod/ap230315.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.