Наука

Кълбовидният звезден куп NGC 6355, заснет от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кълбовидният звезден куп NGC 6355, заснет от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кълбовидните купове някога са властвали в Млечния път. В миналото, когато нашата Галактика е била току-що формирана, вероятно хиляди кълбовидни купове са бродили из нея. Днес са останали по-малко от 200. През вековете много кълбовидни купове са унищожени от многократни съдбоносни срещи един с друг или с галактическия център. Оцелелите реликви са по-стари от всички вкаменелости на Земята, по-стари от всички други структури в нашата Галактика и показват Вселената в нейната най-ранна възраст. Ако изобщо има млади кълбовидни купове в нашата Галактика, то те са малко, защото условията вече не са подходящи за тяхното образуване. На показаното изображение се вижда кадър, заснет от космическия телескоп Хъбъл на NGC 6355, чиято възраст е 13 милиарда години, и е оцелял кълбовиден куп, който в момента минава близо до центъра на Млечния път. Звездите в кълбовидния куп са концентрирани към центъра на изображението и ясно се виждат ярките сини звезди. Повечето други звезди в кадъра са по-бледи, по-хладни и просто се виждат по посока към NGC 6355.

Кълбовидният звезден куп NGC 6355, заснет от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Globular Star Cluster NGC 6355 from Hubble
Image Credit: ESA/Hubble & NASAE. Noyola, R. Cohen

https://apod.nasa.gov/apod/ap230130.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.