Наука

LHS 475 b: екзопланета с размерите на Земята (Астрономическа снимка на деня – APOD)

LHS 475 b: екзопланета с размерите на Земята (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ако можехте да стоите на екзопланетата LHS 475 b, какво щяхте да видите? Никой не знае със сигурност, но на снимката тук е показано интересно предположение, направено от базиран на Земята изкуствен интелект. Съществуването на тази екзопланетата е било посочено в данни, получени от спътника TESS, който е в орбита около Земята, но потвърдено и допълнително проучено едва тази година от космическия телескоп Джеймс Уеб. Това, което се знае със сигурност е, че LHS 475 b има маса, много подобна на тази на нашата Земя, и обикаля в тясна орбита около малка червена звезда на разстояние около 40 светлинни години от нас. Представеното предположение, илюстрирано от изкуствен интелект, изобразява правдоподобен грапав пейзаж, подобен на Земята, пълен с разтопена лава и с централна червена звезда, изгряваща в далечината. Данните на Джеймс Уеб, обаче все още не разкриват дали LHS 475 b има атмосфера. Една от научните цели на телескопа е да проследи предишни открития на далечни екзопланети, за да разпознае по-добре техния потенциал за развиване на живот. (Бележка на редактора: Този текст е написан без помощта на изкуствен интелект.)

LHS 475 b: екзопланета с размерите на Земята (Астрономическа снимка на деня – APOD)

LHS 475 b: Earth-Sized Exoplanet
Illustration Credit: DeepAI’s Fantasy World Generator

https://apod.nasa.gov/apod/ap230124.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.