Наука

Мъглявината Чайка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Широка област от светещ газ и прах има вид на птица за астрономите от планетата Земя, което е и причината за нейното популярно прозвище – мъглявината Чайка. Използвайки данни, получени в тесноивични филтри, тази, съставена от три панела мозайка, на космическата птица покрива поле с видим размер 2,5 градуса в равнината на Млечния път, почти в посоката към Сириус, най-ярката звезда от съзвездието Голямо куче. Вероятно част от по-голяма черупкова структура, пометена от последователни експлозии на свръхнова, широката мъглявина Чайка е каталогизирана като Sh2-296 и IC 2177. Изпъкналата синкава дъга под и вдясно от центъра е ударна вълна от избягалата звезда FN Canis Majoris. Този комплекс от газови и прахови облаци с други звезди от асоциацията Canis Majoris OB1 обхваща над 200 светлинни години на приблизително разстояние от 3800 светлинни години на мъглявината Чайка.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Seagull Nebula
Image Credit & CopyrightCarlos Taylor

https://apod.nasa.gov/apod/ap230119.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.