Наука

Подсилена Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Подсилена Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Нашата Луна всъщност не изглежда така. Спътникът на Земята, естествено не показва тази богата текстура и нейните цветове са по-фини. Това дигитално творение се основава на реалността. Показаното изображение е комбинация от множество кадри и е подобрено, за да изпълнат реални характеристики на повърхността. Подобренията, например, показват по-ясно кратери, които илюстрират огромната бомбардировка, през която е преминала нашата Луна през своята дълга 4,6 милиарда години история. Тъмните зони, наречени морета, имат по-малко кратери и някога са били морета от разтопена лава. Освен това цветовете на изображението, въпреки че са базирани на реалния състав на Луната, са променени и преувеличени. Тук синият нюанс показва регион, който е богат на желязо, докато оранжевият показва лек излишък на алуминий. Въпреки че Луната показва една и съща страна спрямо Земята в продължение на милиарди години, съвременните технологии позволяват на човечеството да научи много повече за нея – и как тя влияе на Земята.

Подсилена Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Moon Enhanced
Image Credit & Copyright: Darya Kawa Mirza

https://apod.nasa.gov/apod/ap230116.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.