Наука

Спирално сияние над Исландия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Спирално сияние над Исландия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Този пейзаж може би изглежда като фантастика, но е истински и е от Исландия. Скалната арка се нарича Gatklettur и се намира на северозападния бряг на острова. Някои от по-големите скали на преден план имат размер повече от метър. Мъглата над скалите е причинена от движението на вълни, които са се натрупали по време на дългите експозиции. Представеното изображение е комбинация от няколко снимки на преден и заден план, направени със същата камера и от едно и също място през една нощ, през миналия ноември. Мястото е избрано заради живописния му преден план, но моментът на заснемане е съобразен с цветния фон: полярно сияние. Спиралното сияние, далеч зад арката, е едно от най-ярките, които астрофотографът е виждал в живота си. Навитата структура на сиянието обаче трае много кратко, тъй като шарките му са се развявали и са танцували с часове през студената нощ. Далеч на заден план са неизменните звезди, като въртенето на Земята ги кара да изглеждат като бавно обикалящи около северния небесен полюс, който  близо до Полярната звезда.

Спирално сияние над Исландия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Spiral Aurora over Iceland
Image Credit & Copyright: Stefano Pellegrini

https://apod.nasa.gov/apod/ap230111.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.