Наука

Затъмнение в града (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

По-тъмна Луна залязва над Манхатън в този нощен небесен пейзаж. Композитът от 16 кадъра е сглобен от последователни експозиции, записани по време на пълното лунно затъмнение на 8 ноември. В последователността от времетраене звездите оставят къси следи над градския силует, докато Луната остава потопена в сянката на Земята. Но Международната космическа станция току-що излизаше от сянката в осветената от слънцето част от ниската околоземна орбита. Както се вижда от Ню Йорк, видимата ивица на това прелитане на МКС започва близо до звезда в Телец и проследява отдясно наляво, през пояса на Орион и над Сириус, алфа звезда на Голямото куче. Празнини по ярката следа на бързо движещия се орбитален пост (и самолет, летящ по-близо до хоризонта) маркират времето между отделните експозиции в поредицата. Следата на ярката планета Марс е в горната част на кадъра. Пътеките на звездния куп Плеяди са високо над затъмнената Луна и Емпайър Стейт Билдинг.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Eclipse in the City
Image Credit & CopyrightStan Honda

https://apod.nasa.gov/apod/ap221112.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.