Наука

Видео: DART – удар с астероида Диморфос (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Може ли човечеството да отклони астероид, насочен към Земята? Да. Смъртоносни удари от големи астероиди са се случвали и преди в миналото на Земята, понякога причинявайки масови измирания. За да защити нашата Земя от някои потенциални бъдещи въздействия, NASA тества нов планетарен защитен механизъм вчера, разбивайки роботизираната космическа сонда за пренасочване на двоен астероид (DART) в Димирфос, малък астероид с диаметър около 170 метра. Както е показано в представения видеоклип, въздействието е успешно. В идеалния случай, ако бъде засегнат достатъчно рано, дори импулсът от малка космическа сонда може да отклони голям астероид достатъчно, за да избегне Земята. Във видеото DART се вижда на забавен кадър, първо преминавайки покрай по-големия Дидимос отляво и след това приближавайки по-малкия Диморфос. Въпреки че видеото завършва внезапно с катастрофата на DART, наблюденията на променената орбита на Димирфос, от космически и наземни телескопи по целия свят, току-що са започнали.

DART: Impact on Asteroid Dimorphos
Video Credit: NASAJHUAPLDART

https://apod.nasa.gov/apod/ap220927.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.