Наука

Вълни на Голямата мъглявина Гущер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Вълни на Голямата мъглявина Гущер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това е една от най-големите мъглявини на небето, но защо не е по-известна? С приблизително същия ъглов размер като галактиката Андромеда, Голямата мъглявина Гущер може да се открие в едноименното съзвездие. Емисионната мъглявина е трудно да се види с бинокъл с широко поле, защото е много слаба, но също така обикновено е трудно да се види с голям телескоп, защото има много голям видим ъглов размер – обхваща около три градуса. Дълбочината, ширината, вълните и красотата на мъглявината, каталогизирана като Sharpless 126 (Sh2-126), могат да се видят и оценят най-добре с дълга експозиция. Показаното изображение е една такава комбинирана експозиция, в този случай 10 часа в пет различни цвята, заснета в продължение на шест нощи през миналия юни и юли в IC Astronomy Observatory в Испания. Водородният газ в Голямата мъглявина Гущер свети в червено, защото се възбужда от светлина от ярката звезда 10 Lac, една от яркосините звезди точно над центъра на светещата в червено мъглявина. Звездите и мъглявината са на разстояние около 1200 светлинни години от нас.

Вълни на Голямата мъглявина Гущер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Waves of the Great Lacerta Nebula
Image Credit & Copyright: Jarmo Ruuth, Telescope Live; Text: Ata Sarajedini (Florida Atlantic U.Astronomy Minute podcast)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220914.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.