Наука

Кратерът Хершел на Мимас (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кратерът Хершел на Мимас (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мимас е малък спътник на Сатурн с диаметър 400 километра и въху него е разположен кратерът Хершел с диаметър 130 километра, един от най-големите кратери, причинени от удар в цялата Слънчева система. Роботизираният космически кораб “Касини”, обикаляйки около Сатурн, през 2010 г., заснема този изумителен пейзаж от малкия спътник и големия му кратер, докато преминава рекордно близо, само на 10 000 километра покрай миниатюрния леден свят. Показани в изкуствен цвят с подобрен контраст, данните от изображението разкриват по-ясно, че пейзажът на Хершел е оцветен малко по-различно от терена с много кратери наблизо. Разликата в цвета може да даде информация за повърхностния състав и бурната история на Мимас. Разбира се, въздействие върху Мимас, по-голямо от това, което е създало 130-километровия Хершел, може да е унищожило малкия спътник на Сатурн.

Кратерът Хершел на Мимас (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Herschel Crater on Mimas
Image Credit Cassini Imaging TeamISSJPLESANASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap220813.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.