Наука

Мъглявината на Гъм над Снежните планини (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината на Гъм над Снежните планини (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината на Гъм е толкова голяма и толкова близо, че всъщност е трудно да се види. Тази междузвездна шир от светещ водороден газ често не се забелязва, защото обхваща 35 градуса, над 70 пъти видимият размер на пълната Луна, докато голяма част от нея е доста бледа. Тази грандиозна 90-градусова мозайка обаче е проектирана така, че да бъде достатъчно широка и с достатъчна дълбочина, за да изпъкне самата мъглявина, видима в червено отдясно. Изображението е получено в края на миналата година, като предният план – включително снежната планина Хаба, и фонът, включително централната ивица на Млечния път, са заснети от същата камера и от същото място в Шангри-Ла, Юнан, Китай. Мъглявината на Гъм е толкова близо, че сме само на около 450 светлинни години от нейния преден край и на около 1500 светлинни години от задния ѝ край. Кръстена на ловеца на космически облаци, австралийския астроном Колин Стенли Гъм (1924-1960), произходът на тази сложна мъглявина все още се не е изяснен. Водеща теория за произхода ѝ е, че тя е остатък от експлозия на свръхнова на милион години, докато конкурираща се теория твърди, че мъглявината на Гъм е молекулярен облак, оформен от множество свръхнови и от ветровете на няколко масивни звезди.

Мъглявината на Гъм над Снежните планини (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Gum Nebula over Snowy Mountains
Image Credit & Copyright: Wang Jin

https://apod.nasa.gov/apod/ap220627.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.