Наука

Видео: Изчезването на опашката на кометата Леонард (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видео: Изчезването на опашката на кометата Леонард (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо опашката на кометата Леонард изчезва? Представеното time-lapse видео показва как йонната опашка на кометата C/2021 A1 (Леонард) се променя в продължение на десет дни, в началото на миналия месец. Видеото е заснето от космическата обсерватория на NASA за слънчевo-земни връзки (STEREO-A), която обикаля около Слънцето на приблизително същото разстояние като Земята. Всяко изображение в това 29-градусово поле е било извадено от следващото изображение, за да се създадат кадри, в които промените изпъкват. Видеото ясно показва дългата йонна опашка на кометата Леонард, която се простира, размахва и по друг начин се разнася от слънчевия вятър – поток от бързо движещи се йони, които се изхвърлят от Слънцето. След заснемането на видеото, кометата Леонард продължава да се приближава към Слънцето, достигайки най-голямото  си сближаване до него, между орбитите на Меркурий и Венера. Тя оцелява при това най-близко преминаване, без да се разпадне, и сега избледнява, придвижвайки се към външната част на нашата Слънчева система.

Comet Leonard’s Tail Wag
Image Credit: NASA, NRL, STEREO-A; Processing: B. Gallagher

https://apod.nasa.gov/apod/ap220110.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.