Наука

Джеймс Уеб по своя път към втората точка на Лагранж (L2) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Джеймс Уеб по своя път към втората точка на Лагранж (L2) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това анимирано изображение проследява космическия телескоп Джеймс Уеб (JWST) докато минава пред звездите в съзвездието Орион, по време на неговото пътуване до дестинация му отвъд Луната. Заснети на 28 декември, през 10 минути, дванадесетте последователни експозиции са били наместени и комбинирани с последващо цветно изображение на фоновите звезди, за да се създаде тази анимация. Около два дни и половина след изстрелването си на 25 декември, JWST се намира на височината  на лунната орбита, изкачвайки се нагоре по гравитационния хребет от Земята, за да достигне орбита на ореол около втората точка на Лагранж на системата Земята-Слънце (L2). Точките на Лагранж са удобни места в пространството, където комбинираното гравитационно привличане на едно масивно тяло (Земя), обикалящо около друго масивно тяло (Слънце), е в баланс с центростремителната сила, необходима за синхронизирано с тях движение. Тела с малки маси, като космически сонди, са склонни да останат там. Една от петте точки на Лагранж, L2, се намира на около милион и половина километра от Земята точно на линията Земя-Слънце. JWST ще пристигне в там на 23 януари, 29 дни след старта си. Докато се отпускате в гравитацията на земната повърхност, можете да следите онлайн напредъка и сложното разгръщане на космическия телескоп Джеймс Уеб.

Джеймс Уеб по своя път към втората точка на Лагранж (L2) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

JWST on the Road to L2
Image Credit & Copyright: Malcolm Park (North York Astronomical Association)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211231.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.