Наука

Пълно слънчево затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Пълно слънчево затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Малцина успяха да се потопят в сянката на Луната и да наблюдават пълното затъмнение на Слънцето на 4 декември. Определян от небесната механика, а не от географските граници, тясната ивица на пълната фаза премина през относително недостъпния най-южен континент на планетата Земя. И все пак някои ентусиазирани и добре изолирани ловци на затъмнения бяха възнаградени с ослепителния спектакъл в студеното, но ясно небе над Антарктида. Направено точно преди началото на кратката пълна фаза, това изображение от наземен телескоп в ръба на сенчестата пътека в Union Glacier улавя проблясък слънчева светлина близо до върха на силуета на лунния диск. Ако се загледате внимателно, ще видите розовите слънчеви протуберанси, извиващи се над слънчевия лимб. По време на пълната фаза, великолепната слънчева корона, т.е. външната атмосфера на Слънцето, направи дългоочакваната си поява и бе заснета в този композитен кадър, струяща далеч от ръба на Слънцето.

Пълно слънчево затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Total Eclipse of the Sun
Image Credit & Copyright: Theo Boris, Christian A. Lockwood, David Zimmerman (JM Pasachoff Antarctic Expedition)
Compositing: Zev Hoover and Ronald Dantowitz (MARS Scientific)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211209.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!