Наука

90 спектъра на гравитационни вълни (Астрономическа снимка на деня – APOD)

90 спектъра на гравитационни вълни (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Всеки път, когато две масивни черни дупки се сливат, в Космоса се излъчва силен „чуруликащ“ звук под формата на гравитационни вълни. Човечеството разполага с технологията да чуе тези необичайни чуруликания от само седем години, но оттогава сме чули около 90 – по време на първите три наблюдения. По-долу са представени техните  спектрограми – графики на честотата на гравитационните вълни спрямо времето – получени от гигантските детектори на LIGO (в САЩ), VIRGO (в Европа) и KAGRA (в Япония). Колкото повече енергия е получена на Земята от сблъсъка, толкова по-ярка е графиката. Сред многото научни изследвания, тези гравитационно-радиационни чуруликания дават на човечеството възможност за безпрецедентни открития за черните дупки и неутронните звезди и нов начин за измерване на скоростта на разширяване на нашата Вселена. Понастоящем се планира четвърто наблюдение на гравитационни вълни, което ще е с повишена чувствителност и ще започне през декември 2022 г.

90 спектъра на гравитационни вълни (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ninety Gravitational Wave Spectrograms and Counting
Image Credit: NSF, LIGO, VIRGO, KAGRA, Georgia Tech, Vanderbilt U.; Graphic : Sudarshan Ghonge & Karan Jani

https://apod.nasa.gov/apod/ap211207.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!