Наука

Плеядите: Звездният куп Седемте сестри (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Виждали ли сте някога звездния куп Плеяди? Дори и да сте, вероятно никога не сте го виждали толкова голям и ясен както на това изображение. Това е може би най-известният звезден куп на небето и ярките звезди в него могат да се видят без бинокъл дори от дълбините на замърсен със светлина град. При продължителна експозиция от тъмно място обаче, облакът прах около звездния куп Плеяди става много очевиден. Представеният кадър, заснет от Флорида, САЩ, обхваща област от небето, няколко пъти по-голямо от пълната Луна. Известни също като Седемте сестри и M45, Плеядите се намират на около 400 светлинни години от нас към съзвездието Бик. Често срещана легенда с модерен обрат е, че една от по-ярките звезди е избледняла след наименуването на купа, оставяйки само шест от сестринските звезди видими с невъоръжено око. Реалният брой на видимите звезди в Плеядите обаче може да бъде повече или по-малко от седем, в зависимост от тъмнината на околното небе и яснотата на зрението на наблюдателя.

Плеядите: Звездният куп Седемте сестри (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Pleiades: The Seven Sisters Star Cluster
Image Credit & Copyright: Damien Cannane

https://apod.nasa.gov/apod/ap211124.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.