Наука

Слънцето в рентгенови лъчи, заснето от NuSTAR (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо областите над слънчевите петна са толкова горещи? Самите слънчеви петна са малко по-хладни от заобикалящата ги слънчева повърхност, тъй като магнитните полета, които ги създават, намаляват конвективното нагряване. Поради това е необичайно, че  регионите над тях, дори много по-високо в слънчевата корона, могат да бъдат стотици пъти по-горещи. За да помогне за откриването на причината, NASA накара орбиталния ядрен спектроскопичен телескоп (NuSTAR) да насочи своя много чувствителен рентгенов телескоп към Слънцето. Тук Слънцето е представено в ултравиолетова светлина, показано в червен нюанс, заснето от обсерваторията SDO (Solar Dynamics Observatory). Наложено в фалшиво оцветено зелено и синьо е излъчване над слънчевите петна, открити от NuSTAR в различни високоенергийни рентгенови диапазони, подчертаващи области с изключително висока температура. Улики за механизмите за атмосферно нагряване на Слънцето идват от изображения на NuSTAR като това и хвърлят светлина върху слънчевите нано- и микроизбухвания като кратки импулси енергия, които могат да предизвикат необичайното нагряване.

Слънцето в рентгенови лъчи, заснето от NuSTAR (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Sun in X-rays from NuSTAR
Image Credit: NASA, NuSTAR, SDO

https://apod.nasa.gov/apod/ap211123.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.