Наука

M33: галактиката Триъгълник (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M33: галактиката Триъгълник (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Малкото северно съзвездие Триъгълник приютява тази великолепна спирална галактика, обърната “с лице” към нас – M33. Нейни популярни имена са: галактиката Водовъртеж или просто галактиката Триъгълник. M33 е с диаметър над 50 000 светлинни години, трета по големина в Местната група галактики след галактиката Андромеда (M31) и нашия собствен Млечен път. На около 3 милиона светлинни години от Млечния път, M33 се смята за спътник на галактиката Андромеда и астрономите в тези две галактики вероятно имат невероятни гледки на големите спирални звездни системи, гледайки един към друг. Що се отнася до гледката от планетата Земя, това рязко изображение показва сините звездни купове на M33 и розовите области на звездообразуване, по протежение на свободно навити спирални ръкави на галактиката. Всъщност пещеристата NGC 604 е най-ярката област на звездообразуване, която се вижда тук на около 4 часа от центъра на галактиката. Подобно на M31, добре измерените променливи звезди в M33 са помогнали тази близка спирална галактика да стане космически критерий за скалата на разстоянието на Вселената.

M33: галактиката Триъгълник (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M33: The Triangulum Galaxy
Image Credit & Copyright: Bernard Miller

https://apod.nasa.gov/apod/ap211112.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!