Наука

NGC 1333: „Родилен дом“ за звезди в Персей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 1333: „Родилен дом“ за звезди в Персей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 1333 се вижда във видимата светлина като отражателна мъглявина, доминирана от синкави нюанси, характерни за звездната светлина, отразена от междузвездния прах. Отдалечен само на 1000 светлинни години в героичното съзвездие Персей, той се намира на ръба на голям, звездообразуващ молекулярен облак. Този телескопичен близък план обхваща около два пъти видимия размер на пълната Луна на небето или малко над 15 светлинни години на приблизителното разстояние до NGC 1333. Той показва детайли от прашния регион, заедно с издайнически намеци за контрастно червено излъчване от Хербиг-Харо обекти, джетове и ударни вълни пътуващи през светещия газ, излъчени от наскоро формираните звезди. Всъщност NGC 1333 съдържа стотици звезди в по-млади от милион години, повечето все още скрити от оптичните телескопи от всепроникващия звезден прах. Хаотичната среда може да бъде подобна на тази, в която нашето собствено Слънце се е формирало преди повече от 4,5 милиарда години.

NGC 1333: „Родилен дом“ за звезди в Персей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 1333: Stellar Nursery in Perseus
Image Credit & Copyright: Michael Sherick

https://apod.nasa.gov/apod/ap211111.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!