Наука

Водопад и Млечният път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Водопад и Млечният път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Нашата мечта беше да заснемем едновременно водопада и Млечния път. Трудностите, пред които се изправихме бяха: намиране на добро местоположение на камерата, изкуствено осветяване за водопада и заобикалящата го долина също, заснемане на цялата сцена с множество снимки на преден и заден план, притеснение, че светулките ще бъдат твърде разсейващи, поддържане на камерата суха и избягване да настъпим отровна змия. Вижте резултата – заснет след полунощ в средата на юли и дигитално съединен в широкоъгълна панорама. Това е живописният водопад Жулиан в планините Луоксиао в източната провинция Хунан, Китай. Централната ивица на нашата Галактика Млечен път пресичаща небето и показваща множество тъмни прахови нишки и цветни мъглявини. Ярките звезди изпълващи небето – всичките се намират в близкия Млечен път – включително летния триъгълник с ярка Вега, видима над арката на Млечния път. След като заснеха всички 78 компонентни експозиции, за да се насладите, фотографът и приятелите се наслаждаваха на гледката до края на нощта.

Водопад и Млечният път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Waterfall and the Milky Way
Image Credit & Copyright: Xie Jie

https://apod.nasa.gov/apod/ap211101.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!