Наука

Видео: Въртенето на Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видео: Въртенето на Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Наблюдавайте грациозното завъртане на най-голямата планета в нашата Слънчева система. Много интересни особености на загадъчната атмосфера на Юпитер, включително тъмни пояси и светли зони, могат да бъдат проследени в детайли. Ако се вгледате внимателно ще установите, че различните облачни слоеве се въртят със слабо различаващи се скорости. Известното Голямо червено петно не се вижда отначало – но скоро се завърта в полето на зрение. Понякога се появяват и други по-малки бури. Колкото и голям да е Юпитер, той се върти само за 10 часа. За сравнение, на нашата малка Земя ѝ отнема 24 часа, за да завърши едно пълно завъртане.

Представеното видео с висока разделителна способност е заснето в продължение на пет нощи по-рано този месец от телескоп със среден размер, разположен на балкон на апартамент в Париж, Франция. Тъй като газът водород и хелий са безцветни, а тези елементи съставляват по-голямата част от експанзивната атмосфера на Юпитер, кои микроелементи създават наблюдаваните цветове на облаците на Юпитер остава тема за изследване.

Jupiter Rotates
Video Credit & Copyright: JL Dauvergne; Music: Oro Aqua (Benoit Reeves)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211026.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!