Наука

Lucy се изстрелва към осем астероида (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Lucy се изстрелва към осем астероида (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо мисията Lucy би достигнала чак до Юпитер, но не би го посетила? Планира се Lucy да изследва различните сценарии за произхода на Слънчевата система, което може да се направи около Юпитер, където Juno сега обикаля. Юпитер е толкова масивна планета, че нейната гравитация улавя множество астероиди, които обикалят около Слънцето и те се разполагат пред планетата и зад нея. Тези астероиди Троянци са се образували в цялата ни Слънчева система и някои може да са били заключени от Юпитер в продължение на милиарди години. Летенето с тези троянски астероиди позволява изучаването им, подобно на вкаменелости, които вероятно съдържат уникални останки от нашата ранна Слънчева система. Lucy, кръстен на известен изкопаем скелет, който е кръстен на известна песен, е планирано да посети осем астероида от 2025 до 2033 г. На снимката е заснето изстрелването на Lucy, на борда на мощна ракета Atlas V от Кейп Канаверал, Флорида, САЩ от миналата седмица, а също и неговото отражение.

Lucy се изстрелва към осем астероида (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Lucy Launches to Eight Asteroids
Image Credit & Copyright: John Kraus

https://apod.nasa.gov/apod/ap211020.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!