Наука

Галактиката на Рубин (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Галактиката на Рубин (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В това изображение, получено от космическия телескоп „Хъбъл“, ярките, рязко очертани звезди, които се виждат на преден план в посока към героичното северно съзвездие Персей, се намират в нашата галактика Млечен път. Добре фокусираната гигантска спирална галактика, UGC 2885 е отвъд тях и е отдалечена на около 232 милиона светлинни години от нас. Нейният диаметър е около 800 000 светлинни години, като за сравнение този на Млечния път е 100 000 светлинни години. Броят на звездите в UGC 2885 е около 1 милиард, което е около 10 пъти повече, отколкото в Млечния път. Тази галактика е част от изследването за това как е възможно галактиките да растат до такива огромни размери, но също така UGC 2885 е била един от участниците в пионерското изследване на въртенето на спиралните галактики, извършено от Вера Рубин. Нейн научен труд е бил първият, който убедително показва доминиращото присъствие на тъмна материя в нашата Вселена.

Галактиката на Рубин (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Rubin’s Galaxy
Image Credit: NASA, ESA, B. Holwerda (University of Louisville)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210918.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!