Наука

Мъглявините Северна Америка и Пеликан (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявините Северна Америка и Пеликан (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Феновете на нашата прекрасна планета може да разпознаят очертанията на тези космически облаци. Вляво, яркото лъчение, очертано от тъмни и черни прахови ивици, изглежда че очертава формата на континент, придавайки популярното име Северна Америка на тази емисионна област, каталогизирана като NGC 7000. Вдясно, точно до източното крайбрежие на Северна Америка, е IC 5070, която в профил прилича на птица и поради това се нарича мъглявината Пеликан. Двете ярки мъглявини са на разстояние около 1500 светлинни години от нас и са част от една и съща голяма и сложна област на звездообразуване, която е почти толкова близка, колкото и известната мъглявина Орион. На това разстояние, зрителното поле от 3 градуса обхваща 80 светлинни години. Този детайлен космически портрет е получен, чрез комбиниране на изображения, заснети в тесноивични филтри, комбинирани, за да подчертаят ярките йонизационни фронтове и характерното сияние от атомите на водорода, сярата и кислорода. Тези мъглявини могат да се видят с бинокъл от тъмно място. За целта трябва да погледнете североизточно от ярката звезда Денеб в съзвездието Лебед.

Мъглявините Северна Америка и Пеликан (Астрономическа снимка на деня – APOD)

North America and the Pelican
Image Credit & Copyright: Andrew Klinger

https://apod.nasa.gov/apod/ap210916.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!