Наука

NGC 520: Сблъскващи се галактики, заснети от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 520: Сблъскващи се галактики, заснети от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това една галактика ли е или са две? Смята се, че бъркотията от звезди, газ и прах, която е NGC 520, представлява останки от две отделни дискови галактики. Както се вижда много подробно в представеното изображение от космическия телескоп „Хъбъл“, важен елемент в NGC 520 е нейната ивица от сложно преплетен прах, преминаващ вертикално по гръбнака на сблъскващите се галактики. Изглеждащ по подобен начин сблъсък може да се очаква след няколко милиарда години, когато нашата дискова галактика Млечен път се слее с нашия галактически съсед, който също има голям диск – галактиката Андромеда (M31). Сблъсъкът, при който се образува NGC 520, започва преди около 300 милиона години. Известна също като Arp 157, NGC 520 се намира на разстояние около 100 милиона светлинни години от нас, има размер около 100 хиляди светлинни години и може да бъде наблюдавана дори и с малък телескоп в съзвездието Риби (Риби). Въпреки че звездите в NGC 520 се движат много бързо, разстоянията между тях са толкова големи, че сливащата се двойка от галактики със сигурност няма да промени формата си забележимо в рамките на нашия живот.

NGC 520: Сблъскващи се галактики, заснети от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 520: Colliding Galaxies from Hubble
Image Credit: NASA, ESA, Hubble; Processing & Copyright: William Ostling (The Astronomy Enthusiast)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210907.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!