Наука

„Мъглявината“ Falcon 9 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

„Мъглявината“ Falcon 9 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това не е най-новият кадър на далечна галактическа мъглявина, получен от космическия телескоп Хъбъл. Този ярък облак от газ и прах озари небето над небостъргачите в ранната сутрин на 29 август. Снимката е направена в 3:17 часа от Space View Park в Титусвил, Флорида. Това е около 3 минути след изстрелването на ракета SpaceX Falcon 9 на мисията CRS-23,  която ще направи доставка за Международната космическа станция. В кадър се виждат плаващи шлейфове и отработени газове от отделените първа и втора степен на ракетата, издигащи се през все още тъмното небе. Долната ярка точка е втората степен, която продължава по ниската орбита около Земята. Горната точка е първата степен на ракетата, която се ускорява и изгаря. Разбира се, бустерът от първата степен се завърна, за да направи първото си кацане на най-новата плаваща площадка за кацане – автономен кораб, пристигнал в Атлантическия океан, на име „A Short Fall of Gravitas“.

„Мъглявината“ Falcon 9 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Falcon 9 Nebula
Image Credit & Copyright: Dennis Huff

https://apod.nasa.gov/apod/ap210904.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!