Наука

Пръстеновидната галактика AM 0644-741 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ръбът на голямата синя галактика вдясно е огромна пръстеновидна структура с диаметър 150 000 светлинни години, съставена от новообразувани, изключително ярки, масивни звезди. AM 0644-741 е известна като пръстеновидна галактика и се е формирала от огромен сблъсък между две галактики.

Когато две галактики се сблъскат, те преминават една през друга и техните отделни звезди рядко влизат в контакт. Пръстенообразната форма на голямата галактика е резултат от гравитационното нарушение, причинено от малка галактика-нарушител, преминаваща през нея. Когато това се случи, междузвездният газ и прах се свиват, причинявайки вълна на звездообразуване от точката на удара, подобно на вълничка по повърхността на езеро. Другите галактики в зрителното поле са фонови, които не взаимодействат с AM 0644-741. Ярките звезди на преден план са в нашия собствен Млечен път. Но по-малката галактика-нарушител е уловена отгоре и вдясно, близо до ръба на кадъра, заснет от космическия телескоп Хъбъл. Пръстенната галактика AM 0644-741 се намира на около 300 милиона светлинни години от нас към южното съзвездие Летяща риба.

Пръстеновидната галактика AM 0644-741 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ring Galaxy AM 0644-741
Image Credit: NASA, ESA, Hubble, HLA; Processing: Jonathan Lodge

https://apod.nasa.gov/apod/ap210728.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!