Наука

Намерете Луната! (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Намерете Луната! (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Къде е Луната? Някъде на това изображение се крие естественият спътник на Земята. Цялата Луна е видима в нейната пълна фаза, при това на видно място.

Дори зоркото око на фотографа не могло да я открие, въпреки че е знаел къде точно да погледне – само дългата експозиция на камерата успяла едва да я улови. Въпреки че вече може би се поздравявате, че сте я намерили, защо бе толкова трудно да се види?

Първата причина е, че тази снимка е направена по време на пълно лунно затъмнение, когато сянката на Земята прави Луната много по-тъмна отколкото при нормално пълнолуние.

Второ – снимката, направена в Колорадо, САЩ, е заснета непосредствено преди изгрева. С Луната от точно противоположната страна на небето спрямо Слънцето, това означава, че Слънцето е точно под хоризонта, но все пак леко осветява небето.

И трето, тъй като Луната е била само на около два градуса над хоризонта, големият обем въздух между камерата и хоризонта разсейва много от светлината далеч от Луната на фона. Дванадесет минути след заснемането на това изображение през 2012 г., Слънцето наднича над хоризонта и Луната залязва.

Намерете Луната! (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Find the Moon
Image Credit & Copyright: Jimmy Westlake (Colorado Mountain College)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210711.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!