Наука

От перихелий до афелий (Астрономическа снимка на деня – APOD)

От перихелий до афелий (Астрономическа снимка на деня – APOD)

През 2021 г. афелият бе на 5 юли. Това е точка от елиптичната орбита на Земята, в която нашата планета е най-отдалечена от Слънцето. Разбира се, разстоянието между Земята и Слънцето не е това, от което се зависят сезоните. Те се определят от наклона на земната ос на въртене, така че юли си остава лято за северното полукълбо и зима за южното.

И все пак, на 5 юли, Слънцето е било възможно най-далеч за Земята, което означава, че е имало възможно най-малкия си видим размер за наблюдател от Земята. Този колаж сравнява две снимки, направени с едни и същи телескоп и камера. Лявата половина е снимана близо до перихелия за 2021 (2 януари), най-близката точка по земната орбита. Дясната снимка е точно преди афелия за 2021.

Иначе би било трудно да забележим, но при това сравнение се забелязва разликата между видимите диаметри на Слънцето при перихелий и афелий, като тази разлика е малко над 3%.

От перихелий до афелий (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Perihelion to Aphelion
Image Credit & Copyright: Richard Jaworski

https://apod.nasa.gov/apod/ap210708.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!