Наука

Полет през мъглявината Орион в инфрачервена светлина (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Полет през мъглявината в Орион в инфрачервена светлина (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как би изглеждало да летим в мъглявината Орион? Вълнуващата динамична визуализация на мъглявината Орион се основава на реални астрономически данни и адекватни техники за изобразяване на филми. Отблизо и лично с известна звездна детска стая, която обикновено се вижда от 1500 светлинни години, цифрово моделираното представяне се основава на инфрачервени данни от космическия телескоп Spitzer. Перспективата се движи по долина над светлинна година в стената на гигантския молекулярен облак в региона. Долината на Орион завършва в кухина, издълбана от енергичните ветрове и радиацията на масивните централни звезди от звездния куп Трапец. Цялата мъглявина Орион обхваща около 40 светлинни години и се намира в същия спирален ръкав на нашата Галактика като Слънцето.

Flight Through the Orion Nebula in Infrared Light
Video Credit: NASA, Spitzer Space Telescope, Universe of Learning; Visualization: F. Summers (STScI) et al.;
Music & License: Serenade for Strings (A. Dvořák), Advent Chamber Orch.

https://apod.nasa.gov/apod/ap210707.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!