Наука

Милиони звезди в Омега Кентавър (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Милиони звезди в Омега Кентавър (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кълбовидният звезден куп Омега Кентавър, известен също като NGC 5139, е на около 15 000 светлинни години от нас. Купът съдържа около 10 милиона звезди, много по-стари от Слънцето, и има диаметър около 150 светлинни години. Това е най-големият и най-яркият от 200 или повече известни кълбовидни купа, които бродят в халото на нашата Галактика Млечен път.

Въпреки че повечето звездни купове се състоят от звезди с еднаква възраст и състав, загадъчният Омега Кентавър показва присъствието на различни звездни населения с различни възрасти и химически състав.

Всъщност Омега Кентавър може да е остатъчното ядро на малка галактика, сливаща се с Млечния път. Червените гигантски звезди на Омега Кентавър (с жълтеникав оттенък) се забелязват лесно в този рязък цветен телескопичен кадър.

Милиони звезди в Омега Кентавър (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Millions of Stars in Omega Centauri
Image Credit & Copyright: Ignacio Diaz Bobillo

https://apod.nasa.gov/apod/ap210603.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!