Наука

Мимас: Малък спътник с голям кратер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мимас: Малък спътник с голям кратер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Каквото и да е ударило Мимас, почти го е унищожило. Това, което се е получило е един от най-големите кратери, появили се вследствие от удар с метеорит на един от най-малките кръгли спътници на Сатурн. Анализите показват, че малко по-голямото въздействие би унищожило Мимас изцяло. Огромният кратер, наречен Хершел – на името на сър Уилям Хершел, който е открил Мимас през 1789 г., има размер около 130 километра и е показан на тази снимка.

Малката маса на Мимас създава повърхностна гравитация, достатъчно силна, за да създаде сферично тяло, но достатъчно слаба, за да позволи такива относително големи повърхностни характеристики. Мимас е съставен предимно от воден лед с малко камъни, поради което може да бъде точно описан като голяма мръсна снежна топка. Представеното изображение е направено по време на най-близкото към момента преминаване до Мимас, на космическия кораб “Касини” през 2010 г., докато е бил в орбита около Сатурн.

Мимас: Малък спътник с голям кратер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Mimas: Small Moon with a Big Crater
Image Credit & Copyright: NASA, JPL-Caltech, Space Science Institute, Cassini

https://apod.nasa.gov/apod/ap210531.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!