Наука

Конска глава и мъглявините в Орион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Конска глава и мъглявините в Орион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тъмната мъглявина Конска глава констрастира на фона на светещата мъглявина в Орион. Намиращи се на 1500 светлинни години от нас, в едно от най-разпознаваемите съзвездия на нощното небе, те се виждат в противоположните ъгли на горната прекрасна мозайка. Познатата мъглявина Конска глава изглежда като тъмен облак, малък силует, изрязан на фона на дългото червено сияние в долния ляв ъгъл. Алнитак е най-източната звезда в пояса на Орион и я наблюдаваме като най-ярката звезда вляво от Конската глава. Под Алнитак се намира мъглявината Пламък, в която има облаци, с ярка емисия и драматични тъмни ивици. Великолепният емисионен регион, мъглявината Орион (известен още като M42), се намира горе вдясно. Непосредствено вляво от него се вижда отразяващата мъглявина, понякога наричана Бягащ човек. В целия регион е лесно да се забележат широките разпростряли се нишки от светещ водороден газ.

Конска глава и мъглявините в Орион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Horsehead and Orion Nebulas
Image Credit & Copyright: Roberto Colombari & Federico Pelliccia

https://apod.nasa.gov/apod/ap210509.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!