Наука

Дълбокият Космос над Yacoraite (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Дълбокият Космос над Yacoraite (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В този вълнуващ нощен пейзаж прашният, централен Млечен път се извисява над древния археологически обект Yacoraite, разположен в Андите, в северозападната част на Аржентина. Земните създания, достигащи до небето, са големият аржентински кактус сагуаро, който понастоящем вирее в сухия регион. Необичайната отражателна мъглявина в жълт оттенък горе е създадена от разпръскващия звездната светлина прах, намиращ се около гигантската, червена звезда Антарес. Най-ярката звезда (Алфа) от съзвездието Скорпион, Антарес, е на повече от 500 светлинни години от нас. До нея, ярко синята Ро от Змиеносец (Rho Ophiuchi) също е “потопена” в типична синкава, прашна, отражателна мъглявина. Този дълбок нощен кадър е създаден от серия фонови кадри, в които са заснети изгряващи звезди, като камерата е следяла въртенето на небето, и експозиция на преден план, направена с камера и обектив, неподвижно фиксирани върху статива. В комбинация те създават едно прекрасно изображение и разкриват гама от яркост и цвят, които окото ви не може да възприеме поотделно.

Дълбокият Космос над Yacoraite (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Deepscape at Yacoraite
Image Credit & Copyright: Franco Meconi

https://apod.nasa.gov/apod/ap210508.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!