Наука

Изстрелването на Mercury-Redstone 3 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Изстрелването на Mercury-Redstone 3 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Преди 60 години, около зората на космическата ера, двигателите на НАСА „запалиха свещта“ и изстреляха астронавта от проекта Mercury Алън Шепърд, който се издигна в Космоса на борда на ракетата “Redstone”. Неговата тясна космическа капсула е наречена Freedom 7.

Излъчен на живо по телевизията, историческият космически кораб Mercury-Redstone 3 (MR-3) е изстрелян от Кейп Канаверал, Флорида в 9:34 ч, източно време, на 5 май 1961г.

Полетът на Freedom 7, първият космически полет на американец, последван по-малко от месец след първото човешко пътуване в Космоса от съветския космонавт Юрий Гагарин. По време на 15-минутния суборбитален полет е достигната височина от 116 мили и максимална скорост от 5 134 мили в час. Докато Шепърд се оглеждаше близо до върха на траекторията на Freeedom 7, той е можел да види очертанията на западното крайбрежие на Флорида, езерото Окичобе в централна Флорида, Мексиканския залив и Бахамите.

По-късно Шепърд ще разгледа планетата Земя от по-далечна перспектива, разхождайки се по Луната като командир на мисията Аполо 14.

Изстрелването на Mercury-Redstone 3 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Mercury-Redstone 3 Launch
Image Credit: NASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap210507.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!