Наука

Ударната вълна от свръхнова в мъглявината Молив (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ударната вълна от свръхнова в мъглявината Молив (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тази ударна вълна, причинена от свръхнова, се разпространява в междузвездното пространство със скорост повече от 500 000 км/ч. Близо до центъра, и движейки се нагоре в това рязко, детайлно изображение, тънките, ярки, заплетени нишки всъщност представляват дълги вълнички от светещ газ в космическото пространство, който се вижда почти от ръба. С каталожен номер NGC 2736, тази мъглявина има издължена форма, което обяснява и нейното име – мъглявината Молив. Дълга е около 5 светлинни години и се намира на разстояние около 800 светлинни години от нас, но представлява една малка част от остатъка от свръхнова в Корабни платна (Vela remnant). Тези останки имат диаметър около 100 светлинни години и са резултат от избухването на свръхнова, наблюдавана как избухва преди около 11 000 години. В началото ударната вълна се е движила със скорост от порядъка на милиони километри в час, но се е забавила значително, поглъщайки околното междузвездно вещество. В представеното тесноивично и широкоъгълно изображение, червеният и синият цвят основно показват характерното излъчване на йонизираните атоми – съответно на водорода и кислорода.

Ударната вълна от свръхнова в мъглявината Молив (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Pencil Nebula Supernova Shock Wave
Image Credit & Copyright: Greg Turgeon & Utkarsh Mishra

https://apod.nasa.gov/apod/ap210414.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!