Наука

Спиралната галактика М106 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Спиралната галактика М106 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Близо до съзвездието Голяма мечка (Ursa Major) и заобиколено от звездите на Ловджийски кучета (Canes Venatici), това небесно съкровище е открито през 1781 г. от Пиер Мешан, френски астроном, който се е занимавал с астрометрия. По-късно този обект е добавен към каталога на неговия приятел и колега Шарл Месие като M106.

Съвременните дълбоки и заснети през телескоп кадри разкриват, че това е остров от нашата Вселена – спирална галактика, с размер около 30 хиляди светлинни години и разположена само на около 21 милиона светлинни години отвъд Млечния път. Заедно с яркото централно ядро, в този прекрасен портрет на галактиката, съставен от изображения, заснети с  любителски и професионални телескопи, изпъкват младите купове от сини звезди и червеникави области на звездообразуване, очертаващи спиралните ръкави на галактиката.

На кадъра също така се виждат и ярки червеникави струи от светещ водороден газ. В допълнение към малката галактика-спътник NGC 4248 долу вдясно, из целия кадър могат да бъдат забелязани разпръснати  фонови галактики. M106, известен също като NGC 4258, е пример за близка до нас галактика, принадлежаща към класа на активните Сийфъртови галактики. Тя може да се наблюдава в целия електромагнитен спектър от радиовълните до рентгеновите лъчи. Активните галактики се захранват от вещество, попадащо в масивна централна черна дупка.

Спиралната галактика М106 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Messier 106
Image Credit: NASA, Hubble Legacy Archive, Kitt Peak National Observatory;
Amateur Data & Processing Copyright: Robert Gendler

https://apod.nasa.gov/apod/ap210409.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!